Archief

Bracina 50 jaar - Aflevering 13 – 1984

Geen marathonprojecties meer

De raad van bestuur beslist namelijk om de 12de provinciale wedstrijd over twee weekends te spreiden in Heverlee: 3 - 4 maart voor de seniores en 10 - 11 maart voor de juniores. Vroeg opstaan is niet meer nodig want er wordt alleen in de namiddag geprojecteerd. De taken worden onder verschillende Bracina-clubs verdeeld: cafetaria BASS, SCV en Damci, techniek HFG en Locina, onthaal SCB, resultatenbord Webas.

Inschrijving en medailles zijn gratis, maar er moet blijkbaar een waarborg van 200 BEF per film worden gevraagd die wordt teruggestort als de film effectief op de wedstrijd wordt gedraaid.

Jan de Droog, Ronald Clopaert, Roger van Brakel en Gustaaf De Blauwer (Vakov), en Lisette Picart (Provac) duiden “Canadian Trip” (8 mm) van Chrétien van Vooren (K65) uit de 35 deelnemers als de beste seniorfilm aan.

Uit de 31 juniorfilms wijzen juryleden Dirk Vandenbroeck (Locina), Gaston Slaets (SCV), Georges De Waele (Damci), Willy Saevenberg (HFT), Herman Vranckx (HFG) en Karel Goffijn (K65) een film van Julia Claes (BASS) “Blanke vrucht der donkere aarde” (8 mm) aan als laureaat. De film is een ode aan de overleden vader van de cineaste en witloofboer. 

Er wordt alleen een wisselbeker bij de seniores uitgereikt (aan SCV). Het waarom kon ik niet achterhalen.

De proclamatie sluit de laatste projectiedag af (11 maart, 20 uur) zodat het een hele krachttoer is om de medailles voor de cineasten tijdig klaar te krijgen. Dit is niet voor herhaling vatbaar trouwens. 

 

Financiële bekommernissen

De balans van de provinciale wedstrijd is negatief: 75.000 BEF kosten versus 56.000 BEF opbrengsten. Zorgwekkender zijn bepaalde onregelmatigheden in het beheer van het Bracina-geld door Maurice Trog, de penningmeester. Hij wordt tot ontslag gedwongen, nadat het geld eerst werd veilig gesteld en Jos Hoeyberghs de taak van penningmeester heeft overgenomen tot de eerstvolgende bestuursverkiezing. 

 

Clubnieuws

Door de verhuis van Bass naar Haacht verandert de club haar naam in: Haachtse Amateurkineasten Studio, afgekort tot Hakis. 

De Muze en Merak verdwijnen uit de raad van bestuur maar een nieuw club wordt verwelkomd: Objectief uit Brussel (Sint-Gillis) in de persoon van Marcel Spanoghe met 21 leden. Marcel maakt animatiefilms volgens het principe van opeenvolgende tekeningen. Je kan je personages in een achterliggend decor laten bewegen. Vergeet niet dat je zo’n 24 tekeningen nodig hebt voor één seconde film. Van elke tekening wordt een shot genomen… Dit is duidelijk een werk van lange adem dat concentratie vergt. 

 

Bestuur

Ivo Van Uffelen (voorzitter), Jos Hoeyberghs (ondervoorzitter), René Piérard (secretaris), Maurice Trog (penningmeester) - ontslag, Gaston De Wit (technisch raadgever) en Jan Defryn (public relations)

 

Aantal clubs: 11

SmalfilmClub Brussel, SCB (Vorst), Foto- en cineclub Keerpunt 65 (Keerbergen), Hobby Film Ternat, HFT (Ternat), de Heverleese Filmgroep, HFG (Leuven), Smalfilmclub Westrand Dilbeek (SWD), Locina (Leuven), Damci (Diest), Smalfilmclub Vilvoorde (SCV), WEst-Brusselse AmateurSmalfilmers (Webas), Haachtse Amateurkineasten Studio (Hakis), en Objectief

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2022  Bracina   globbers joomla template