Archief

Bracina 50 jaar - Aflevering 21 – 1992  

 

20 jaar: opdrachtfilm per club

De viering van 20 jaar Bracina op 31 oktober wordt groots opgevat met een academische zitting, een filmwedstrijd met thema "Het valies", een wisselschaal Bracina 20 jaar (om de Bracina-gedachte in de clubs levendig te houden), herinneringsklokjes, een map voor de actieve bestuurders en markante figuren uit het verleden, een receptie en een feestmaal, en de verkoop van tombolalotjes (om inkomsten te genereren). Alle Bracina-clubs mogen één film met het thema insturen die in clubverband moet zijn gerealiseerd. Op de academische zitting mag elke club bovendien een videoclip van zichzelf van maximum 60 seconden presenteren. 

Zes clubproducties gingen de uitdaging aan: Locina, SWD, K65, Objectief, HFG en Damci. Winnaar werd "My way" van Film- en Videoclub Damci (Diest). Ongeveer 180 mensen schreven in voor de receptie, 100 ook voor het feestmaal.

Het geheel loopt in CC De Bosuil, de tijdelijke thuisbasis van de Bracina-activiteiten want er worden datzelfde jaar ook de provinciale wedstrijd op 28 en 29 maart én de nationale wedstrijd voor seniores op 25/26 april en 2/3 mei ingericht. De rit naar De Bosuil kan iedereen intussen met de ogen toe uitvoeren. 

 

Eigen medaille

Op de 20ste provinciale wedstrijd haalt SWD dan wel de wisselbeker juniores binnen maar die van de seniores gaat naar SCV, evenals de laureaten juniores met "Van goden en demonen", een toeristische film van Jean Diddens, en seniores met "Ik ben steen", een documentaire van Jean Hannaert. 

De juryleden Yvonne Goyvaerts en Eduard Struyf (Antwerpen), Werner Van Branteghem (West-Vlaanderen), Wolfgang Freier (Oost-Vlaanderen) en Magda Verbist (Limburg) moeten 10 juniores en 15 seniores beoordelen. Het aantal films vermindert maar de publieke belangstelling voor de filmwedstrijd gaat in stijgende lijn. Voor de eerste maal wordt een eigen Bracina-medaille geslagen, met het schild van de provincie Brabant en de woorden Film-Video. Erevoorzitter Guido Bout mocht de eerste gouden Bracina-medaille in ontvangst nemen. Hij overlijdt evenwel onverwacht op 8 augustus 1992 en heeft de viering van 20 jaar Bracina waar hem – als bezieler en medestichter van Bracina (en NAB) - speciale hulde zou worden gebracht, niet meer kunnen meemaken. Guido werd 60 jaar. 

 

Nieuwe decreet

Het nieuwe decreet erkent de provinciale organisaties niet meer, maar wel de clubs van Bracina die ook NAB-clubs zijn als ze aan de voorwaarden bepaald in het decreet voldoen. NAB kan hiervoor dan geld krijgen dat het voor de provinciale werking kan doorspelen. 1992 is dan wel een overgangsjaar. Intussen komt er geen nieuw geld binnen en wordt aangemaand om zuinig om te springen met de uitgaven. Nadat alle uitgaven van de feestviering zijn afgetrokken, zit er nog 124.355 BEF in de kas.

Er worden twee nummers gemaakt van Bracina-Actueel, dat Bracina-Nieuws vervangt, met Leo Leenders als hoofdredacteur. Zoals de nieuwe naam aangeeft, wordt alleen een nummer uitgegeven "als er wat te gebeuren staat".

 

Bestuur: onveranderd

 

Samenstelling raad van bestuur: Willy Van Blaere en Robert Vercauteren (SCB), Gust Dierickx en Omer Servaes (K65), Jean-Pierre Van Cauwenberge en Willy Savenberg (HFT), Maurice Crabbe en Albert Coolen (SWD), Wim Aertgeerts en Herman Vranckx (HFG), Gaston De Wit en Antoine Goossens (Locina), Paul Wouters en Georges De Waele (Damci), Jean Diddens (SCV), Gaston Bourlet (Webas), Leo Leenders, opgevolgd door Jozef De Mulder (Hakis), Marcel Spanoghe (Objectief)

 

Aantal clubs: 11 met 258 leden

SmalfilmClub Brussel, SCB (Vorst), Foto- en cineclub Keerpunt 65 (Keerbergen), Hobby Film Ternat, HFT (Ternat), Smalfilmclub Westrand Dilbeek (SWD), Heverleese Filmgroep (HFG) en Locina (Leuven), Damci (Diest), Smalfilmclub Vilvoorde (SCV), WEst-Brusselse AmateurSmalfilmers (Webas), Haachtse Amateurkineasten Studio (Hakis) en Objectief

 

Bracina-afgevaardigden naar raad van bestuur NAB: Ivo Van Uffelen, Maurice Crabbe en Michelle Cooreman

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2023  Bracina   globbers joomla template