Archief

Bracina 50 jaar - Aflevering 2 - 1973

 

Stichting van NAB

Parallel met de stichting van Bracina, moet ook de stichting van de Nederlandstalige Amateurcineasten van België (NAB) worden vermeld. De officiële stichtingsvergadering was op 27 oktober 1973. 

Door de opsplitsing van de ministeries van Cultuur in beide landstalen, werd Facineb opgesplitst in de huidige FCVFB langs Franstalige kant (Fédération des Cinéastes et Vidéastes Francophones de Belgique) en NAB langs Nederlandstalige kant. De stichting van NAB verliep evenwel niet van een leien dakje. Guido Bout was ook hier de stuwende kracht. Als inspecteur onderwijs kwam hij in heel Vlaanderen in contact met een uitgebreid sociaal netwerk. Aanvankelijk ondervond hij heel wat tegenkantingen bij de andere Vlaamse provincies en velen moesten warm worden gemaakt om los te komen van de “Belgische gezindheid”. Op een jaartje na zou NAB even oud zijn als Bracina ware het niet dat de vereniging in 2002 werd ontbonden om overgenomen te worden door het Centrum voor Beeldexpressie. Sinds 2017 heeft NAB een tweede leven gekregen in de vorm van nab 2.0.

 

Eerste provinciale geldt ook als nationale wedstrijd

De eerste provinciale wedstrijd van Bracina in 1973 was meteen ook de eerste nationale wedstrijd, dat was in die tijd in alle provincies het geval. De juryleden waren afkomstig uit die andere provincies: Armand Baptist en Miette Verlinden uit Antwerpen, Tony Van Gijsel uit Limburg, ene Van de Velde uit Oost-Vlaanderen en ene Daams voor Bracina, met als secretaris ene Vandewalle uit West-Vlaanderen. Een film inschrijven kostte 200 BEF.

De wedstrijd had plaats in het Sint-Jozefinstituut, in Ternat, op zondag 29 april, ingericht door Hobby Film Ternat (HFT). 

Voor de “ongelooflijke” prijs van 150 BEF kon een middagmaal besteld worden bestaande uit de keuze van menu A (tomatensoep, Ardeense ham, kip op z’n Hongaars, gebakjes) of menu B (kippenroomsoep, tomaat-garnaal, kalfslapje met paddenstoelen, gebakjes). Je leest het goed: twee voorgerechten, hoofdschotel én nog een dessert. 

De prijsuitreiking was op 19 mei, vanaf 20 uur, in Ternat.

De laureaat was “De man die in de spiegel keek, een 16 mm-film van Gust Dierikx en Julien Keymolen (K65), met als laureaat 8 mm “Foltering door de hoop” van F. D'Hoine (De Muze).

Merkwaardig dat jaar is dat de uitgaven van 13.000 BEF de inkomsten van 6000 BEF sterk overtreffen! Wie dat aangevuld heeft, kon ik niet vinden.

 

 

Bestuur

Guido Bout (voorzitter), Gust Dierikx (ondervoorzitter), Luc De Cnop (secretaris, penningmeester)

 

Aantal clubs: 4 met in totaal 91 cineasten

SmalfilmClub Brussel, SCB (Vorst), Foto- en cineclub Keerpunt 65 (Keerbergen), Filmclub De Muze (Muizen) en Hobby Film Ternat, HFT (Ternat)

 

Lidgeld: 30 BEF

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2022  Bracina   globbers joomla template