Bracina 50 jaar - Aflevering 26 – 1997  

 

 

Begin van het einde van NAB

In 1996 wordt de Bracina-erevoorzitter Ivo Van Uffelen, net als zijn voorganger Guido Bout, voorzitter van NAB. Hij zal dat drie jaar blijven tot in 1998. Ivo vormt de NAB-wedstrijden om tot een Festival voor gepromoveerden (de "juniores") en een Festival voor gevorderden (de "seniores"). Hij introduceert de studiedag voor clubvoorzitters en de NAB-Jeugdfilmdag, geeft de aanzet tot de NAB-Infokrant, tot beginnerscursussen op video en een Festival Camera, in 1997 voor "experimentele film en humor" en in 1998 voor familiefilm, telkens in Knokke-Heist. De immer negatieve kritiek op het NAB-beleid zijn er voor hem echter te veel aan. 

Zijn opvolger Roger Vounckx zal in 2001 de start van het Centrum voor Beeldexpressie vzw mee vorm geven om te voldoen aan het nieuwe decreet dat foto en film, verplicht samen onder beeldcultuur, in één vereniging groepeert. Hiervoor wordt NAB vzw ontbonden en krijgen de provinciale besturen in een Overlegraad Film een zuiver adviserende functie. 

 

Van het bestuursfront

Als erevoorzitter krijgt Ivo alle verslagen en dus kan ik putten uit de uitgebreide verslaggeving van de secretaris, Georges De Waele, om het vervolg te schrijven. Joris Salaets (HFG) stelt zich niet herkiesbaar als technisch raadgever en wordt vervangen door clublid Willy Bollyn. Er zijn geen kandidaten voor ondervoorzitter en secretaris zodat respectievelijk Paul Wouters en Georges De Waele in die functies worden herkozen. Gaston De Wit geeft de bestuursfakkel van Locina door en verlaat de raad van bestuur van Bracina met een geschenk voor zijn jarenlange inzet. 

Met Willy Van Blaere aan het roer als voorzitter, krijgt het Bracina-bestuur een nieuw elan. Hij zorgt er bijvoorbeeld in zijn eentje voor om twee nummers van een Bracina-Flash - hoewel op de kaft Bracina-Info staat -, een contact- en infoboekje uit te geven. 

Het Bracina-lidgeld dat gedurende 9 jaar onveranderd op 50 BEF bleef, wordt met 100% verhoogd om de kas in evenwicht te houden. De subsidie die NAB krijgt en verdeelt onder de provincies daalt immers steeds, terwijl de Bracina-wedstrijd opnieuw over 2 dagen moet worden georganiseerd. Ook Sabam beslist om de bijdrage met 100 BEF te verhogen; door de laattijdige mededeling neemt NAB de verhoging van 1997 wel voor haar rekening. 

Nog ter info: Bracina is de enige provincie die het inschrijvingsgeld van haar leden aan de nationale NAB-wedstrijden terugbetaalt.

 

Filmfenomeen uit Willebroek

Voor de derde keer op rij wordt de provinciale wedstrijd georganiseerd in Recreatiecentrum Itterbeek, en wel op 26 en 27 april (15-22 uur en 10.30-17.30 uur), gevolgd door prijsuitreiking en receptie, met taakverdeling over verschillende clubs. Voor 600 BEF kan je ter plaatse een warm middagmaal verorberen, verzorgd door toedoen van SWD. De juryleden zijn: Ronny Claus (West-Vlaanderen), Lieve Gilissen en Paul Lacroix (Antwerpen), Magda Verbist (Limburg) en Roger Vounckx (Oost-Vlaanderen). Van de 12 deelnemende juniorfilms wordt "Futuroscope" van Eugy Van Gool & Dieter Ingelaere (HFT) met een gouden medaille bekroond, "Val St.-Lambert" van Maurice Engelen (Damci) met een zilveren en "Met de glimlach van Boeddha" van Willy Bolle (SWD) met een bronzen. Van de 17 deelnemende seniorfilms staat Florent Van Opstal (SWD) die overkomt van de provincie Antwerpen en Bracina nog verschillende schitterende natuurfilms cadeau zal doen, met "Baja California" op de eerste plaats (gouden medaille) en met "The Valley of the Gods" (zilveren medaille) op de tweede plaats, en staat "Een tip van de sluier" van Johan Leemans (SCV) op de derde plaats (bronzen medaille). Met die laatste film zal hij trouwens datzelfde jaar het nationale Festival voor gevorderden winnen dat NAB organiseert in Vlaams-Brabant, namelijk in CC Den Blank in Overijse, op 18 en 19 oktober. 

De wisselbeker seniores gaat uiteindelijk naar SCV (werd eerst aan SWD toegekend door fout in berekening) en de juniores is voor Damci. 

 

Moet er nog taart zijn?

Voor haar 25-jarig bestaan organiseert Bracina opnieuw een wedstrijd voor clubfilms, ditmaal met als thema "De taart". Er doen 5 clubs mee. De juryleden zijn de voorzitters van de provinciale geledingen. De eerste prijs 5000 BEF is voor SWD met "De taart", de tweede prijs 3000 BEF is voor Locina en de derde prijs 1500 BEF voor VCZ. HFT en VSCB eindigen op de vierde plaats. De viering zelf - in zaal Atlanta in Halle op 29 november - wordt ingezet met een academische zitting, gevolgd door de themawedstrijd met als bonus een Prijs van de Kijker, en een banket en feestavond. Voor 980 BEF krijg je: Scholrandje gevuld met garnalen op Oostendse wijze, andalousische roomsoep, eendenborstfilet met honing en frambozencoulis met kroketjes, taart en koffie. En er is gezorgd voor een muzikale omlijsting door een "entertainer".

 

Cursus: Scenarioschrijven door Paul Lacroix op 11 november in CC Westrand, Dilbeek

 

Bestuur: Willy Van Blaere (voorzitter), Paul Wouters (ondervoorzitter), Georges De Waele (secretaris en PR), Maurice Crabbe (penningmeester) en Willy Bollyn (technisch raadgever)

 

Aantal clubs: 13 clubs met 279 leden

Onveranderd, mits naamsverandering HAKIS wordt HFVC of Heverse Film- en Videoclub

 

Samenstelling raad van bestuur: Willy Van Blaere en Robert Vercauteren (VSCB), Leo Ceuppens en Eddy Stas (K65), Jean-Pierre Van Cauwenberge en Willy Savenberg (HFT), Maurice Crabbe en Luc De Clercq (SWD), Joris Salaets en Willy Bollyn (HFG), Theo Gillard en Fred Verbeeck (Locina), Paul Wouters en Georges De Waele (Damci), Chrétien Van Vooren en Willy Van Bamis (SCV), Eddy Vannerom en Willy Kennis (VCZ), Luc Peron en François Gijbels (Cinéoks), Emile Van Der Niepen en Georges Vanoppen (AVT), Philemon Luytens (HFVC) en Gaston Bourlet (Webas) 

 

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2023  Bracina   globbers joomla template