Bracina 50 jaar - Aflevering 38 – 2009

Het Convenant

Bracina kan het jaar starten met 8133,74 euro in kas. De "Schaffense Filmclub" (Diest) vraagt of ze lid van Bracina kan worden. Maar haakt af omdat ze het niet eens zijn met artikel 5 van de statuten die stellen dat "hun kandidatuur aan de RvB zal worden voorgelegd". 

In september komt Karel Geukens, directeur van het CvB, naar de RvB om het "convenant", een overeenkomst tussen Bracina en het CvB over de verplichtingen (van Bracina) gelinkt aan financiële vergoedingen (van het CvB) uit de doeken te doen. Vanaf 2010 zal Bracina een subsidie krijgen van 10.522 euro (7500 vast subsidie aangevuld met extra in functie van het aantal leden). Nieuw contract tussen CvB en Sabam voor het gebruik van Library Music. 

Paul Tollet stelt zich kandidaat als secretaris vanaf 2010 en vliegt er al direct in door in november nieuwe statuten voor te stellen voor de omvorming van Bracina feitelijke vereniging in Bracina vzw. 

 

Wedstrijd in Ternat

De 37ste provinciale wedstrijd wordt georganiseerd in CC De Ploter, Ternat, door HFT, op 18 en 19 april, met middagmalen en die waren "perfect", aldus het verslag. De juryleden zijn: Christiane De Milt en Leslie Eggermont (West-Vlaanderen), Karel Schellekens (Antwerpen), Fabienne De Groote (Oost-Vlaanderen) en Etienne Herinckx (Limburg). Er zijn 11 junior- en 34 seniorfilms. De eerste prijs bij de juniores is voor "Grand Teton National Park" van Marc Provost (VCZ), tweede wordt "Inleefweek Guinée" van Denise Verschaete (SWD) en derde is "Prins" van Guido Declercq en M.P. Collin (Skoop); de wisselbeker is voor VCZ. Bij de seniores worden dat respectievelijk: "Ethiopië, bakermat van de mens", Florent Van Opstal (SWD), "Stille jagers", Florent Van Opstal, en "De weg van de Jacobieten", Tony Grant, en SWD dat hiermee opnieuw voor de derde opeenvolgende keer de wisselbeker in Dilbeek mag houden. 

De Gala wordt een week later georganiseerd, op 26 april, ook in CC De Ploter, Ternat, door HFT. Met 10 films op het programma, plus interviews, was het geheel gevarieerd maar te lang. 

Er wordt geen nationale preselectie meer georganiseerd. Maar om naar de openbare nationale CvB-wedstrijd te mogen gaan, moet de film op de provinciale wedstrijd 75% halen. Uiteindelijk zal "Stille jagers" laureaat zijn in Fotografie; "Lelies" van Jean-Pierre Van Cauwenberge genomineerd in het nevenklassement Acteerprestatie en "La Quintana" van Frank Noels het nevenklassement Verhaallijn - mise en scène winnen; deze film zal een bronzen medaille behalen op het internationale filmfestival voor amateurs UNICA 2010 in het Zwitserse Einsiedeln.

 

Cursus: Commentaar schrijven bij de film door Fabienne De Groote, op 17 oktober, bij Skoop in Leuven. 

 

Studiedag voor clubbesturen: 19 december bij SWD in Kasteel La Motte, Sint-Ulriks-Kapelle, met herziening van het wedstrijdreglement en een hele namiddag gewijd aan de SABAM-problematiek

 

Lidgeld Bracina voor 2010: 3 euro (+ 20 euro voor CvB = 23 euro); 15 euro/club

 

Aantal clubs: 14 clubs (onveranderd) met 272 leden

 

CvB Vlaams-Brabant: ontbinding van de vzw op 17 september door gebrek aan belangstelling van vnl. de fotokringen uit onze provincie. Een opgelegde provinciale koepelorganisatie is evenwel niet langer verplicht en de subsidies zullen rechtstreeks aan Bracina worden gestort. 

 

Stichting van het VAC, de Vlaamse Amateur-Cineasten, een nieuwe vereniging door cineasten die het niet eens zijn met de CvB-politiek. 

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2023  Bracina   globbers joomla template