Bracina 50 jaar - Aflevering 44 - 2015

Van het bestuursfront

Op de algemene vergadering worden Carl Goossens, Willy Bollyn en Wim Aertgeerts in hun functies herverkozen met algemeenheid van stemmen voor een termijn van 4 jaar. Er is onduidelijkheid over het voortbestaan van Lavidac, maar ze blijven aangesloten na een grondige wijziging in het bestuur. 

 

Te gast in Keerbergen

Dit jaar zijn we te gast in het nieuwe GC van Keerbergen, Den Bussel, op 28 en 29 maart voor de provinciale wedstrijd en op 25 april om 14 uur voor de Gala. Organisator K65 bestaat dit jaar immers 50 jaar. Er zijn 5 films bij de juniores en 32 bij de seniores die worden beoordeeld door slechts 3 juryleden: Etienne Gellynck (Wevac), Tony Jacobs (Provac) en Huub Boyens (Limburgse Videofilmers en LOVA, Nederland). Vanaf nu zijn er nog slechts 2 categorieën, non-fictie en fictiefilms, in plaats van informatie-, genre- en speelfilms, in navolging van de opdeling die CvB maakt. Bij de juniores staat Peter Haesendonck met "Biswas, een niet zo gewone jongen" eerst geklasseerd, gevolgd door Roger Wolput met "Zweven boven de Wupper" en Jan van Opdenbosch met "De beschermengelen van het luchtruim", drie leden van Skoop dat dan ook de wisselbeker binnenhaalt. 

Bij de seniores staat Marc De Donder (SWD) met "Grote strijd om gelijke rechten" op de eerste plaats, Jeannine De Ridder (HFT) met "Bali, eiland van de Goden" op de tweede en Marcel De Jonghe/Tony Grant (Skoop) met "Cumbria, verleden en heden" op de derde. De wisselbeker seniores is voor HFT. 

Het verloop van de Gala van vorig jaar wordt overgenomen, met films die een speciale vermelding kregen van de jury en interviews van de cineasten.

 

Nieuwe voorwaarden

Volgens het convenant 2015 is een filmproject gericht op een ruim publiek, wat bij Bracina de naam derde project kreeg (naast wedstrijd en cursus), niet meer verplicht. De financiële vergoedingen zijn ook anders verdeeld: vast bedrag van 2000 euro voor werkingskosten blijft behouden, daarbij komen een structurele werkingstoelage van 1500 euro en een inhoudelijke werkingstoelage bestaande uit 350 euro voor een lezing, 500 voor een studiedag, cursus of workshop, en 6000 euro voor publieksgerichte manifestaties zoals wedstrijd en gala. Extra initiatieven - zoals het pas opgestarte derde project Het bruist in… - kunnen worden betoelaagd na aanvaarding van aanvraag en budget. De subsidiebedragen liggen lager dan wat we gemiddeld in de laatste 3 jaren hebben verbruikt, dus moet worden bespaard. 3 juryleden in plaats van 5, maar één jurylid moet een "professional" zijn volgens het nieuwe CvB-reglement. 

Het CvB organiseert de nationale filmwedstrijd als een gesloten wedstrijd en alleen het Filmgala met prijsuitreiking zijn openbaar. Een professionele "stem" leidt de Gala in goede banen. Frank Noels (SWD) met "En toen zwegen zelfs de krekels" is de enige Bracina-naam die op het programma staat in het CC Scharpoord, Knokke-Heist, op zondag 22 november. 

Het CvB-lidgeld stijgt van 20 naar 25 euro, maar daar staat niets tegenover. 

 

Filmforum: op 2 oktober bij SWD, Kasteel La Motte, Sint-Ulriks-Kapelle, met Deben van Dam (die niet komt opdagen) en Ward de Waele; moderator Jean-Pierre

 

Cursus: op 24 oktober bij Skoop, Sint-Jozefcentrum, Leuven, door Paul Lacroix over creatief titels maken en reportagefilms voorbereiden en maken

 

Vormingsdag clubbesturen: op 21 november bij SWD, Kasteel La Motte, Sint-Ulriks-Kapelle, met als vorming "voor- en nadelen van een vzw" door Freddy Rohart in de voormiddag en in de namiddag de openbare projectie van ons project

 

Project "Het bruist in…": ondanks de vele promotie-inspanningen, toch geen overdonderend succes en bovendien allemaal films van Bracina-leden. Eerste jurering op 8 oktober waarbij 8 films worden geselecteerd voor de openbare projectie met publieksjurering op 21 november.  Winnaar wordt "Semana Santa Malaga" van Hector Vansina (Skoop). 

 

Bestuur: ongewijzigd

 

Samenstelling raad van bestuur: Willy Van Blaere en Casy Siebens (KVCB), Jaak Van Meerbeeck en Jan Olbrechts (K65), Denise De Braekeleer en Willy Savenberg (HFT), Willy Bolle en Raymond Appelmans (SWD), Wim Aertgeerts en Willy Bollyn (Skoop), Carl Goossens en Lou Boghe (Locina), Jos Rinckhout en Piet Vandenpoel (SCV), Frans Luytens en Bruno Van Hoof (Heverse), Gaston Bourlet (Webas), Cyrille Peeters (Lavidac)

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2023  Bracina   globbers joomla template