De geschiedenis van Bracina 50 jaar (1)

Eind 2022 zal Bracina 50 jaar bestaan. Om deze "gouden" viering alle luister te geven, zullen jullie hier in precies 50 afleveringen de volledige geschiedenis van de provinciale vereniging kunnen lezen. 

Indien jullie fouten ontdekken, of specifieke anecdotes hebben bij een bepaald jaar/evenement, graag hier laten weten. 

Aflevering 1 - 1972

De stichting

Lang voor de provincie Brabant werd opgesplitst in Waals- en Vlaams-Brabant, op 1 januari 1995, was het de nationale filmfederatie Facineb, of Federatie van de Amateur-Cineasten van België/Fédération des Amateurs Cinéastes de Belgique, opgericht op 13 januari 1941, die achter de organisatie van de provinciale wedstrijden stond. In Brabant was er Ebcina (Entente brabançonne des Cinéastes Amateurs) bestond uit 12 Franstalige en één Nederlandstalige club SmalfilmClub Brussel (SCB). Alle administratieve aangelegenheden gebeurden in het Frans tot de statuten werden gewijzigd door de inzet van de toenmalige voorzitter van SCB, Guido Bout. Drie club stemden nog tegen volledige tweetaligheid, maar ze werd wel een feit. Als tegenpool van de Franstalige voorzitter, werd Guido Bout ondervoorzitter van Ebcina. 

Het verhaal gaat dat vijf leden van SCB zich ingeschreven hadden voor de Ebcina-wedstrijd van 1972. Guido Bout kon de voorbereidende vergadering niet bijwonen door een operatie van Luce, zijn echtgenote. Toen de SCB-leden het programma eentalig Frans toegestuurd kregen, weigerden ze deel te nemen aan de provinciale wedstrijd. In de statuten van Facineb was er geen reden om een Nederlandstalige Brabantse provinciale groepering te verbieden. Guido Bout begon te lobbyen. 

30 oktober 1972

Drie mannen aan een tafel: Guido Bout (SCB), Gust Dierikx en Julien Keymolen (Keerpunt 65, Keerbergen) richten, samen met leden van filmclub De Muze uit Muizen, de BRAbantse CINeasten Amateurs op, afgekort BRACINA, in Muizen. De pas opgerichte Hobby Film Ternat, een zusterclub van SCB, sluit zich aan. De clubwedstrijd van SCB had dat jaar dus de waarde van een provinciale wedstrijd. 

Bestuur : Guido Bout (voorzitter), Gust Dierikx (ondervoorzitter), Luc De Cnop (secretaris, penningmeester), R. Maeremans (commissaris)

Aantal clubs 4 : SmalfilmClub Brussel, SCB (Vorst), Foto- en cineclub Keerpunt 65 (Keerbergen), Filmclub De Muze (Muizen) en Hobby Film Ternat, HFT (Ternat)

 

P.S. De afleveringen 2 tot 24 zijn te vinden in de rubriek Archief. 

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2024  Bracina   globbers joomla template