Bracina 50 jaar - Aflevering 12 – 1983

 

 

Record aantal films op 11de provinciale wedstrijd

Het aantal ingeschreven films is zo groot dat een weekend niet volstaat en dus wordt er ook geprojecteerd op vrijdagavond van 19 tot 23 uur, om dan op zaterdag- en zondagochtend toch nog te starten om 8.30 uur (!) tot 23 uur op zaterdag en tot 21.30 uur op zondag. Een heuse marathon die niet door iedereen wordt geapprecieerd. De wedstrijd zelf blijft in Leuven maar verhuist naar het Cultureel Centrum (Vraagje aan de lezers: is dit correct? In 83 in het Cultureel Centrum, en in 84 terug in Heverlee? Chrétien van Voren was met Canadian Trip laureaat in 84 en dat was in mijn herinnering in het Cultureel Centrum???). Hij wordt ingericht door HFG en Locina, “onder auspiciën van Bracina en NAB”, zo staat er te lezen in het programmablad. In tegenstelling tot twee jaar eerder mogen de toeschouwers nu “de cineasten direct na de film aanmoedigen met hun applaus !!!” En dat de handjes rood zagen, bewijst het record aantal deelnemende films van 77. 

Er zijn maar liefst 31 junioresfilms die werden gejureerd door Willy Van Blaere (SCB), Hugo De Hornois (De Muze), Ivo Boon (HFG), Johan Leemans (SCV), Willy Saevenberg (HFT), Guido Rottie (Locina). Drie ex-aequo laureaten: “Beestige Beestjes” van D. Clauwaert (Locina), “Carcasson Cite” van Mevr. Breur-Clement (Locina) en “Van was tot brons” van Hilde Ketels (HFG).

Bij de seniores zijn er 46 deelnemers en bestaat de jury uit: Jozef Snollaert, Louis Maris en Henri Sertin (Provac), Julien Loncke (Wevac) en Gustaaf De Blauwer (Vakov), juryvoorzitter gedurende verschillende jaren. Laureaten zijn: “Romance van een gouden stad” (8 mm) van Karel Janssens & Maurice Nijs (HFG) – de eerste van een reekst fantastische natuurfilms van Karel Janssens; deze film haalt op de NAB-wedstrijd van dat jaar een Gouden medaille - en “Helpen in nood” (16 mm), een clubfilm van HFG. 

Locina wint de wisselbeker juniores en HFG die van de seniores.

De prijsuitreiking is op vrijdag 25 maart om 20.30 uur in de Gotische zaal van het Leuvens stadhuis.

 

Goed bestuur

Op de provinciale wedstrijd hoort een “familiefilm” niet echt thuis, maar wat er dan wel mee moet gebeuren, blijft onbeantwoord. Cursussen over belichting, speelfilm en animatie moeten de cineasten inspiratie geven. Een ontwerp van Stuif-in het Brusselse om de smalfilm te promoten wordt afgevoerd, evenals een voorstel van Julien Keymolen voor een jureringsblad. 

Door de subsidiëring worden bepaalde administratieve kosten, die aan de clubs worden aangerekend, 'voorlopig’ afgeschaft en toch kan Bracina hierdoor meer doen voor haar clubs. 

 

Brakina-Nieuws

Het provinciaal blad met als titel “Bracina-Nieuws” was een voorstel van de voorzitter, met pr-man Jan Defryn als hoofdredacteur. Het is een cultureel tijdschrift over amateurfilm en video staat op de kaft. Het eerste nummer verschijnt op 1 maart en telt welgeteld 4 pagina’s. Daarin wordt opgeroepen om artikels in te sturen op het redactie-adres (!!).* Vanaf 1983 zullen 4 nummers per jaar worden gepubliceerd. Erin staat informatie over en verslagen van wedstrijden en cursussen, nieuws uit de clubs, een agenda en zoekertjes. In nummer 4/1983 kan je het eerst Opstel van de Ket lezen over zijn aanwezigheid op de nationale wedstrijd in Waregem… Het doet mij nog steeds hartelijk lachen. Hier en daar staan spreuken waaronder deze: “Een filmclub is een stootkar op een helling, als je ophoudt te duwen, rolt zij terug naar beneden.” Een waarheid als een koe… 

 

Bestuur en aantal clubs ongewijzigd.

 

* Volgens Wikepedia is het eigenlijke “internet” geboren in 1983 en werd het WereldWijdeWeb (www) pas in 1990 opgezet. De eerste zoekmachines verschijnen in 1993. 

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2022  Bracina   globbers joomla template