De nostalgie van de laatste keer…

 

De laatste nationale wedstrijd in het getrapte systeem van de amateurfilmerij, zoals die sinds 1974 heeft bestaan, is voorbij. De laatste verdiende laureaten zijn gekend, al weten de cineasten het zelf nog niet.

55 films stonden op het programma, net genoeg om een weekend te vullen, in GC De Bosuil, Jezus-Eik, waar in de gloriedagen tal van NAB- en BRACINA-wedstrijden en bijhorende feestvieringen werden georganiseerd, waar we met vreugde in het hart op terugblikken. Toen was er nog publiek toegelaten, nu was er alleen een vijfkoppige jury en twee vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. Voor 3 films kwamen de cineasten kijken; voor 2 andere films kwamen ze te vroeg en wilden ook andere films zien maar omdat dat niet kon, gingen ze terug naar huis.

 

De techniek verliep vlekkeloos, behalve voor 2 van de 3 films waarbij de cineasten aanwezig waren: één keer wegens een technisch probleem, de andere keer wegens een menselijke vergissing. Beide keren kon het worden rechtgezet.

 

De jury klaagde niet: ze keken allen uit naar zoveel films kijken en beoordelen. En toen de verantwoordingen voor de winnaars van de nominaties moesten worden geformuleerd, kon ik met het opschrijven van hun commentaren niet volgen, zo veel wisten ze nog in detail van de films te vertellen, en allemaal gefundeerd - naar mijn bescheiden mening toch. Het was een leuk team, gemengd in de zin van iemand met veel ervaring, een jonge enthousiaste filmer, twee gemotiveerden die de juryopleiding hadden gevolgd, en een geaccrediteerde uit Nederland. Geen vrouwen en geen allochtonen, dat niet, maar dat is toeval.

 

De broodjes na de toekenning van de laatste nominaties smaakten mij niet meer - voor de bediening in De Bosuil hebben we ook betere tijden gekend - en de “dank je” bij het afscheid kwam recht uit het hart. Toen enkele van de juryleden ook nog meehielpen om het materiaal voor de laatste keer naar de wagen van Daniël te brengen, moest er voorgoed afscheid worden genomen. Jammer dat er niet meer bij waren die verhalen van vroeger konden opdissen, dan zou de nostalgie compleet geweest zijn.

 

De laatste afspraak voor het Filmgala is in het GC Den Bussel in Keerbergen op zondag 20 november vanaf 13.30 uur (zie: www.beeldexpressie.be/content/filmgala-2016) .  Dat wordt het einde van een generatie cineasten die met hun films schitterden op de opeenvolgende wedstrijden van club, provincie en nationaal. Andere tijden breken aan…

 

Michelle

 

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2024  Bracina   globbers joomla template