Hallo, ik ben amateur  

“Een amateur (uit het Frans liefhebber) is iemand die een bepaalde vaardigheid op niet-professionele basis uitoefent. Amateurs vindt men onder andere in de kunst, sport, wetenschap, op allerlei vakgebieden en bij sommige kerkgenootschappen.” Onder deze definitie uit Wikipedia vallen wij, als amateurfilmers, dus ook. Al heeft de raad van bestuur van CvB onlangs beslist om “in principe in de ganse beleidstekst alle verwijzingen naar 'amateur' weg te laten of te vervangen door een andere omschrijving”. Dat zal dan te maken hebben met de volgende zin uit Wikipedia: “De term amateur heeft soms ook een negatieve connotatie, waarbij wordt gedoeld op de mindere kwaliteit van de uitvoering.” Maar dat is een misverstand, en die zijn moeilijk de wereld uit te krijgen. Hoe vaak is het niet zo dat publiek dat voor de eerste keer naar een amateurfilmwedstrijd komt, met ogen, oren, mond, kortom alle zintuigen, open valt van verbazing over de hoogstaande kwaliteit van wat op het witte doek verschijnt.

 

Maar wie ben ik als amateur?

Als ik de leden van onze vereniging in mijn hoofd laat voorbijgaan, zijn er daar wel een pak bij die al hun vrije tijd (en vaak ook een groot budget) aan hun hobby, filmen, spenderen. Maar het resultaat is niet bij allemaal even geslaagd. Net zoals er - om in de discipline kunst te blijven - goede en minder goede schrijvers, schilders, beeldhouwers, tekenaars, zangers, toneelspelers… zijn. Het zal wel voor een deel in de genen zitten (zoals alles tegenwoordig), en voor een ander deel in opleiding en ervaring.

Wat mij echter onderscheidt van de professionele filmmakers - niet dat ik mij bij de betere amateurs reken - is dat ik het allemaal belangeloos doe (synoniem voor onbaatzuchtig): het geduld dat ik opbreng om te wachten tot die ijsvogel precies op die tak gaat zitten, het honderd keer uitproberen van de inzoom op die kant van de kerktoren, mijn nieuwsgierigheid naar wat anderen van dezelfde reis hebben gemaakt en de ontdekking van alles wat ik niet heb gezien, verdorie, de zoektocht naar vergeten ambachten, of het duiken in de geschiedenis die we maar niet kunnen vergeten… dat en nog zoveel meer, dat niet in geld worden omgezet. En daarom zullen er altijd amateurs blijven bestaan, ondanks het feit dat het CvB - in het voetspoor van de minister -, voor de werking van de provinciale amateurfilmfederaties geen frank meer wil uitgeven!

 

Michelle

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2024  Bracina   globbers joomla template