Archief

Bracina 50 jaar - Aflevering 15 - 1986

 

Generale repetitie voor nationale wedstrijd

De provinciale wedstrijd heeft in 1986 iets speciaals daar georganiseerd door SCB, de club van de NAB-voorzitter, Guido Bout, en is een “generale repetitie” voor de nationale wedstrijd die de club het jaar daarop zal organiseren, ook in Sint-Genesius-Rode. Bij NAB toert de wedstrijd door de provincies en dit jaar is Vlaams-Brabant aan de beurt.

De Bracinawedstrijd heeft plaats op 22 en 23 maart en met zijn “connecties” kan Guido een receptie op het gemeentehuis van Rode voor juryleden en bestuursleden georganiseerd krijgen. Die juryleden zijn: Lisette Picar, Mariette Van Schil, Marc De Bruycker, Gustaaf De Blauwere en François Aelbrecht. Er zijn 27 seniorfilms en 21 juniorfilms. Bij de seniores wordt Johan Leemans (SCV) laureaat met “57 facetten” (8 mm), een inkijk in de diamantwereld, gevolgd door Gaston Slaets (ook van SCV) met “Liften”, een speelfilm in 16 mm. Bij de juniores zijn de eerste en de tweede plaats voor Jozef Baeb (HFG) met zijn 8 mm films, respectievelijk “Namaste Indië” en “Het koninkrijk in de bergen”. 

Dat de sfeer goed is, getuigt Julien Keymolen in een artikel in Brakina-Nieuws: "Ik voelde me gelukkig en ontspannen… want we mochten weer de vreugde beleven van een Bracina op zijn best." De projectie verloopt schitterend en de kwaliteit van de films is duidelijk verbeterd. "Ik kon haast mijn enthousiasme niet temperen toen de prachtige film van Johan met goud werd bekroond. Heerlijke momenten… een pacemaker voor de verdere ontplooiing van wat eens werd gesticht."

 

Wisselbeker seniores definitief naar SCV

In principe blijft de wisselbeker voor één jaar in de winnende club; het daaropvolgende jaar gaat hij naar de winnaar van dat jaar. Als eenzelfde club driemaal na elkaar de wisselbeker wint, mag deze club hem ook definitief houden en moet Bracina een nieuwe wisselbeker aankopen. 

In 1986 gaan zowel de wisselbeker seniores als de juniores naar SCV en die van de seniores bovendien definitief want SCV kaapte hem driemaal na elkaar weg. De wisselbeker wordt berekend door het gemiddelde te maken van de punten van alle films van een club (met een minimum van drie). Hoewel HFG bij de juniores de eerste twee plaatsen inneemt, bezetten ze ook de drie laatste waardoor hun gemiddelde onder dat van SCV komt te liggen. 

De prijzen worden uitgereikt op het Stadhuis van Leuven, en de laureaatfilms getoond op het tweede Laureatenfestival in de Vlaamse Leergangen. (Weet iemand op welke datum dit was?)

Op 23 november geeft Jos Hoeyberghs een cursus over SABAM, auteursrechten van muziek, en het synchroniseren van film- en videoproducties. In de namiddag heeft gastspreker Florent Van Opstal het over filmen in de natuur.

 

Bestuur en aantal clubs: ongewijzigd

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2022  Bracina   globbers joomla template