Archief

Bracina 50 jaar - Aflevering 37 – 2008    

Uit de raad van bestuur

Nieuwe Bracina-statuten worden goedgekeurd op de algemene statutaire ledenvergadering van 22 januari. Daar wordt ook het Bracina-wedstrijdreglement goedgekeurd - op vraag van SWD om alle misverstanden te vermijden: "begeleidende commentaar moet in het Nederlands, evenals de generiek met uitzondering van de titel van de film; dialogen in dialect of een andere taal zijn toegelaten mits ondertiteling in het Nederlands". Op dat moment staat er 8672,85 euro op onze rekeningen. Zonder tegenkandidaten wordt Willy Van Blaere als voorzitter én penningmeester herverkozen. Hij heeft evenwel ontslag genomen uit al zijn functies bij het CvB en zal in de Overlegraad Film worden vervangen door Paul Wouters. 

 

The insect man aan de top

Opnieuw is GC De Zeyp, Ganshoren, dé cinemazaal voor de provinciale wedstrijd, op 5 en 6 april. Aangezien ik wel 3 palmaressen heb, maar geen programmaboekje weet ik niet wie de juryleden waren. Gelukkig stonden ze in het verslag van secretaris Luc: Leslie Eggermont en Ronny Claus (West-Vlaanderen), Willy Lenjou (Oost-Vlaanderen), Etienne Herinckx (Limburg) en Tony Jacobs (Antwerpen). In vorige verslagen stond er niets van in, maar nu is "het hotel voor de juryleden O.K.". 

Er waren 51 deelnemende films: 12 juniores en 39 seniores. Goud is voor "Het dak van de wereld" (J) van Jos Rinckhout (SCV) en "The insect man" (S) van Florent Van Opstal (SWD), zilver voor "Pablo, mijn vriend" (J) van Charles De Ruydts (SCV) en nogmaals Florent Van Opstal met "Ilonka". Brons is voor "Sanddunes National Parc" (J) van Mark Provost (VCZ) en een clubfilm van Skoop "De Bijlbeul". 

Twee van de 5 juryleden weigeren punten toe te kennen aan "Bedrijvig Landen", een clubfilm van Lavidac, omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit een commerciële film is; de film zal buiten wedstrijd worden geklasseerd. 

De Galaprojectie met prijsuitreiking heeft plaats in OC Westrand, Dilbeek, op 13 april, met 9 films en interviews zoals gebruikelijk is geworden. De wisselbeker juniores is voor VCZ en die van de seniores voor SWD. 

 

Nationale preselectie

Daar waar elke film geselecteerd via de provinciale wedstrijden tot nu naar de openbare nationale wedstrijd kon, laat het CvB haar openbare wedstrijd nu voorafgaan door een preselectie voor een jury achter gesloten deuren, gevolgd door een openbare nationale wedstrijd/festival (2 dagen) voor de gepreselecteerde films en een Filmgala (1 avond) voor de laureaatfilms.  Het eerste Filmgala heeft plaats in CC De Kern, Wilrijk, en "The insect man" is daar algemeen laureaat en winnaar van het nevenklassement Regie en genomineerd in het nevenklassement Fotografie. Naast Florent is er nog een genomineerde uit Bracina in het nevenklassement Geluidsband, namelijk Frank Noels met "Tsiribihina River". Bracina haalt weinig binnen, maar schiet wel de hoofdprijs af. 

 

CvB-lidgeld wordt verhoogd: 20 euro/lid; 37,20 euro voor gebruik van Sabam Library Music

 

Cursus: Documentaire en reportage, door Maarten Ameloot (Sint-Lucas), 18 oktober, bij Skoop in Leuven

 

Studiedag clubbesturen: 6 december, Kasteel La Motte, Sint-Ulriks-Kapelle, over de vrijwilligersverzekering en een forum rond de 3 Heidi-films met de betrokken cineasten

 

Bestuur: Willy Van Blaere (voorzitter en penningmeester), Jean-Pierre Van Cauwenberge (ondervoorzitter/verantwoordelijke decreetactiviteiten), Luc De Clercq (secretaris) en Willy Bollyn (technisch raadgever)

 

Aantal clubs: 14 clubs met 264 leden

Smalfilm- en VideoClub Brussel, VSCB (Vorst), Foto- en cineclub Keerpunt 65 (Keerbergen), Hobby Film Ternat, HFT (Ternat), Smalfilm- en videoclub Westrand Dilbeek (SWD), Skoop Videogroep Leuven, Film & Videoteam Locina (Leuven), Damci (Diest), Smalfilm- en Videoclub Vilvoorde (SCV), WEst-Brusselse AmateurSmalfilmers (Webas), VideoClub Zennevallei (VCZ), Videoclub Cinéoks (Okselaar), Amateur Videasten Tienen (AVT), Heverse Film- en Videoclub (HFVC), Landense Video-amateurcineasten, Lavidac (Landen)

 

Samenstelling raad van bestuur: Willy Van Blaere en Casy Siebens (VSCB), Leo Ceuppens en Eddy Stas (K65), Denise De Braekeleer en Willy Savenberg (HFT), Willy Bolle en Raymond Appelmans (SWD), Wim Aertgeerts en Willy Bollyn (Skoop), Carl Goossens en Lou Boghe (Locina), Paul Wouters en Gustaaf Swinnen (Damci), Jos Rinckhout en Jan Rogier (SCV), Michelle Cooreman (VCZ), Luc Peron en Patrick Frederickx (Cinéoks), Georges Vanoppen  en Gaston Wuestenberghs (AVT), Frans Luytens en Freddy Courtois (HFVC), Gaston Bourlet (Webas), Tony Renson en Edgard Schreurs (Lavidac)

 

CvB Vlaams-Brabant, samenwerking met de Fotokringen

• Toonmoment "Van druif tot Druivenfeesten" op 17 oktober in Overijse. Enkele clubs wensen hun thema te herfilmen. SCV filmt de jogging, VCZ de verkiezing van de Druivenkoningin*, Locina maakt de documentaire van druif tot wijn. Eindmontage Willy Bollyn. 

• Toonmoment Het Gouden Hamertje 2de editie op 16 november in GC De Cam in Gooik, nog steeds een samenwerking van Guliver en Bracina. Winnaar van het beeld is Marc De Bruycker met "Vrouwen van Satan". 

 

 

* In 2015 werd de missverkiezing afgeschaft en vervangen door een druivenambassadeur/-rice. 

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2023  Bracina   globbers joomla template