Bracina 50 jaar - Aflevering 39 – 2010

 

Nieuwe statuten, nieuwe secretaris

De nieuwe statuten die van Bracina een vzw maken, en bijhorend huishoudelijk reglement worden goedgekeurd. Het jaar start met 9101,91 euro in kas. 

Luc De Clercq, die gedurende 7 jaar secretaris was, is ontslagnemend door ziekte. Hij zal op 4 september overlijden. Paul Tollet wordt verkozen tot nieuwe secretaris. Willy Van Blaere en Jean-Pierre Van Cauwenberge worden als voorzitter en ondervoorzitter herverkozen.

Op 15 september overlijdt ook Gaston De Wit, die van 1981 tot en met 1992 in het bestuur zetelde.  

 

Vlaams-Brabants filmfestival

Een kortfilmfestival - los van het gewone wedstrijdcircuit - dat openstaat voor "alle amateurcineasten uit Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest" en eerst in november 2009 was gepland, later verschoven naar mei 2010, wordt  afgevoerd. Daar kunnen verschillende redenen voor worden aangehaald: geen  CvB-subsidie "speciale projecten", deelname beperkt tot CvB-leden wegens de Sabam-regeling voor auteursrechten muziek, en waarschijnlijk doorslaggevend dat er slechts 10 films inschrijven uit twee clubs (HFT en KVCB).  

 

38ste provinciale wedstrijd 

Deze wordt door SWD ingericht in Recreatiecentrum Itterbeek op 17 en 18 april, met middagmaal ter plaatse. Juryleden zijn Christiane De Milt, Leslie Eggermont en Pierre Decru (West-Vlaanderen), Tony Jacobs (Antwerpen) en Etienne Maes (Oost-Vlaanderen). Er zijn slechts 7 juniores maar 40 seniores. Bij de juniores staat Jan Coppye (HFT) op één met "Canyons in het zuidwesten van de VS", Lena Moonens (SWD) op twee met "De Erasmustuin in Anderlecht" en Roger Deprouw (KVCB) op drie met "Astronomie"; de wisselbeker is voor KVCB. Bij de seniores is de eerste plaats voor Johan Leemans (SCV) met "Leven en sterven in de schaduw van de Everest", de tweede voor Jeannine De Ridder (HFT) met "Leven met de doden" en de derde voor Frank Noels (SWD) met "Dagboek van een eenzame"; de wisselbeker is voor SCV. 

De Gala wordt eveneens georganiseerd door SWD in het CC Westrand, Dilbeek, op zondag 25 april: 10 films met interviews van de cineasten.

Nationaal wint Florent het nevenklassement Fotografie met "Costa Rica, ecologisch paradijs", is Marc Provost met "United colors of Yellowstone" genomineerd in hetzelfde nevenklassement. Florent is ook laureaat in de reeks Informatiefilms. 

 

Nadat hij 10 maal Bracina-laureaat werd (niemand deed het hem voor of na), heeft Florent Van Opstal Bracina verlaten. Hij zal nog wel nationaal in de prijzen vallen, maar niet meer als Bracina-lid. De afstand vanuit Willebroek is te ver en hij zal aansluiten bij de filmclub van Boom. Vandaar dat hij hier verder niet meer zal worden vermeld. 

 

Cursus: door Elie Declercq op 9 oktober in het Lokaal van Skoop (Leuven) over montage in HD, Pinnacle Studio, Smartsound, …

 

Studiedag voor clubbesturen: 20 november bij SWD, Kasteel La Motte, Sint-Ulriks-Kapelle over de organisatie van wedstrijd en gala, en toekomst van Vlaams-Brabants filmfestival

 

 

Eerste Filmforum: een initiatief van het CvB in elke provincie, waarbij een professionele cineast en een amateur over hun films komen praten. Gerrit Messiaen en Christine De Milt waren de eerste gastsprekers bij Bracina (Locina, Achturenhuis, Leuven op 13 december)

 

Het Gouden Hamertje: de organisatie omvat naast Gooik nu ook 3 andere gemeenten uit het Pajottenland, Galmaarden, Lennik en Roosdaal. "De unieke combinatie van kortfilm en erfgoed geeft deze wedstrijd een originele toets", legt André De Leener uit in Het Nieuwsblad. Uit heel Vlaanderen komen 30 inschrijvingen. De bijdrage van Bracina beperkt zich tot "technische ondersteuning, palmares en trofeeën" omdat geen financiële steun vanuit het CvB meer mogelijk is voor een terugkerend project. Op de openbare projectie op 14 november in GC Het Koetshuis, Roosdaal, wordt de winnaar bekend gemaakt: met "Het Hobos" mag  Jos Heynen een tweede bronzen beeld "Het Gouden Hamertje" van Dierik Potvlieghe mee naar Limburg nemen. 

 

Aantal clubs: 14 clubs met 216 leden

Koninklijke VideoClub Brussel, KVCB (Ganshoren), Foto- en cineclub Keerpunt 65 (Keerbergen), Hobby Film Ternat, HFT (Ternat), Videoclub Westrand Dilbeek (SWD), Skoop Videogroep Leuven, Film & Videoteam Locina (Leuven), Damci (Diest), Smalfilm- en Videoclub Vilvoorde (SCV), WEst-Brusselse AmateurSmalfilmers (Webas), VideoClub Zennevallei (VCZ),  Videoclub Cinéoks (Okselaar), Amateur Videasten Tienen (AVT), Heverse Film- en Videoclub (HFVC), Landense Video-amateurcineasten, Lavidac (Landen)

 

Bestuur: Willy Van Blaere (voorzitter en penningmeester), Jean-Pierre Van Cauwenberge (ondervoorzitter/verantwoordelijke decreetactiviteiten), Paul Tollet (secretaris)

(aangevuld met "gedelegeerden": Willy Bollyn (techniek), Michelle Cooreman (webmaster))

 

Samenstelling raad van bestuur: Willy Van Blaere en Casy Siebens (KVCB), Jan Albrechts en Eddy Stas (K65), Denise De Braekeleer en Willy Savenberg (HFT), Willy Bolle en Raymond Appelmans (SWD), Wim Aertgeerts en Willy Bollyn (Skoop), Carl Goossens en Lou Boghe (Locina), Paul Wouters en Gustaaf Swinnen (Damci), Jos Rinckhout en Jan Rogier (SCV), Michelle Cooreman (VCZ), Luc Peron en Willy Golsteyn (Cinéoks), Georges Van Oppen  en Gaston Wuestenberghs (AVT), Frans Luytens en Freddy Courtois (HFVC), Gaston Bourlet (Webas), Tony Renson en Cyriel Peeters (Lavidac)

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2023  Bracina   globbers joomla template